Ριζότο με μύδια
45 λεπτά
4 μερίδες
Μεσαία δυσκολία
Υλικά
Εκτέλεση
- 1
Προετοιμασία μυδιών
- Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα μύδια, καθαρίστε τα καλά και αφαιρέστε τη "γενειάδα". Απορρίψτε τα μύδια που είναι ανοιχτά.
- Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα μύδια, ξεπαγώστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- 2
Μαγείρεμα μυδιών
- Ζεστάνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο.
- Προσθέστε τα μύδια και το λευκό κρασί. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε τα να αχνιστούν για περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Αφαιρέστε τα από τη φωτιά και κρατήστε τα ζεστά και απορρίψτε αυτά που δεν είναι ανοιχτά.
- 3
Προετοιμασία σάλτσας ντομάτας
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τον ντοματοπελτέ και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει λίγο. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- 4
Προετοιμασία ριζότο
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεστάνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί με το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο το ρύζι.
- Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί.
- 5
Μαγείρεμα ριζότο
- Προσθέστε μια κουτάλα ζεστό ζωμό στο ρύζι και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί.
- Συνεχίστε να προσθέτετε τον ζωμό, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και μαλακό αλλά ακόμα να κρατάει λίγο στο κέντρο (αλντέντε). Αυτό θα διαρκέσει περίπου 18-20 λεπτά.
- 6
Συνδυασμός
- Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέστε τα μαγειρεμένα μύδια και τον χυμό που έχουν αφήσει στην κατσαρόλα.
- Ανακατέψτε την παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας στο ριζότο και ανακατέψτε καλά.
- 7
Σερβίρισμα
- Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, γαρνιρισμένο με τα υπόλοιπα μύδια και φρέσκο μαϊντανό.